Wszystko o pojemnikach na mięso

Mięso to żywność, która wymaga specjalnych warunków transportu i przechowywania. Czynności te powinny się odbywać w ściśle określonych warunkach, najlepiej w chłodniach, w odpowiednich pojemnikach masarskich.

Co to są pojemniki masarskie?

Pojemniki na mięso zwane inaczej masarskimi, wykonuje się najczęściej z materiału zwanego polietylenem o dużej gęstości. Posiadają boczne uchwyty, dzięki którym ułatwione jest przenoszenie ciężkiej nieraz zawartości. Pojemniki plastikowe na mięso mogą mieć także otwory, dzięki którym swobodnie odprowadzana jest woda pozostała po ich umyciu.W pojemnikach masarskich można swobodnie przechowywać mięso surowe, a także gotowe już wyroby, takie jak szynki, kiełbasy itp.

Pojemniki masarskie – jakie są ich rodzaje?

Pojemniki plastikowe na mięso występują w różnych rozmiarach i o różnych nośnościach. Większość z nich wyposażona jest w ergonomiczne uchwyty ułatwiające przenoszenie ich w magazynie i załadunek. Pojemniki plastikowe na mięso mogą mieć też różne kolory.

Jak czyścić pojemniki na mięso?

Pojemniki masarskie to urządzenia wielokrotnego użytku. Po każdym transporcie i przechowywaniu muszą być dokładnie wyparzone i wyczyszczone. Nie można używać pojemników, które są uszkodzone albo pęknięte. Jest to bardzo ważne, ponieważ w szczelinkach i zagłębieniach gromadzić mogą się bakterie.Wszystkie pojemniki a mięso muszą posiadać atest PZH, dopuszczający je do kontaktów z żywnością. Pojemniki na mięso są bardzo wytrzymałe, odporne na urazy mechaniczne i na różne temperatury.Wszystkie skrzynki, zanim dopuści się je do użycia, muszą być przebadane. Pojemniki masarskie są najczęściej białe i czerwone.

Jakie są wymiary typowych pojemników masarskich?

Standardowe pojemniki na mięso mają podstawę w wymiarze 600×400, natomiast mogą mieć różne wysokości. najpopularniejsze są te o wysokości 125 mm, 200 mm lub 300 mm. wszystkie pojemniki mogą mieć pokrywki lub nie.Pojemniki na mięso mogą być również niestandardowe i mieć postać niskich tac. Pojemniki takie stosowane mogą być z powodzeniem na paletach euro i mogą być układane jedne na drugie.Pojemniki plastikowe na mięso kupować należy u sprawdzonych producentów, których nie brak na rynku. Tylko wtedy ma się pewność, że spełniają wszelkie normy.

Dodaj komentarz